Változtass, hogy változhass!
Ezzel a szlogennel rendszeresen találkozhatunk a városi rendezvények egészségprogramjain. Most a megújult honlapon is szeretnénk az egészségtudatos életmód kialakítását szolgáló friss információkat eljuttatni mindenkihez. A következő cikkben Windisch Adrienne dietetikus szakember tanácsai segítségével megtudhatjuk hogyan figyeljünk szervezetünk jelzéseire és miként használjuk ki a nyári forróság jótékony hatásait.
Nyári táplálkozásunk- Váltsunk egészségesre!
Sokunknak a nyár a kikapcsolódást, regenerálódást jelenti. Szervezetünk azonban sokkal hálásabb lesz, ha a lángos, sült krumpli és fagyi triumvirátusa helyett – egy kis tudatos tervezéssel – egészséges, évszaknak megfelelő ételeket fogyasztunk.
Nyáron jóval egyszerűbb és olcsóbb is egészséges alapanyaghoz jutni, gondoljunk csak a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre. Nincs tehát több kifogás, váltsunk egészségesebbre, hogy ne csak lélekben, hanem testben is megújulhassunk.
Ahhoz hogy felkészülhessünk az őszi- téli időszakra érdemes szervezetünk vitamin és ásványi anyag tartalékait feltölteni. Márciustól októberig a napsütés gondoskodik a D-vitamin ellátottságról, ami pedig a többi vitamint és egyéb mikrotápanyagot illeti, azokat a napi ételeinkkel és italainkkal vihetjük be a szervezetünkbe.
Amit amúgy is kerülnünk kell(ene):
Kánikula idején nem célszerű a túlságosan nehéz, zsíros, fűszeres ételek fogyasztása. A magas hőmérséklet igénybe veszi a szervezetet, fölösleges tovább terhelni nehezen emészthető ételekkel. A Földközi tenger térségében, ahol szokásaikkal is alkalmazkodtak az emberek a forrósághoz, sokkal inkább a könnyed és egyszerűbb fogások terjedtek el. Jellemzően kerül az asztalra nyers saláta, akár önálló ételként is, de sokszor tésztaféleség vagy éppen húsétel mellé tálalják. A főételeik is arányaiban több zöldséget tartalmaznak, például cukkinit, padlizsánt, paradicsomot. Ezek nálunk is mind egyszerűen beszerezhetőek. A salátáik mártásai a majonézes helyett inkább joghurtos vagy oliva olajos öntettel készülnek.
Húsokat, halakat párolva vagy grillezve készítsük, körítsük gazdagon zöldséggel. Ha változatosságra vágyunk süthetjük őket gyümölccsel egyben, vagy éppen savanykás gyümölcsmártással, gyermekek különösen kedvelik ezt a megoldást.
Nálunk meglepő, de mindenképpen okos szokásuk a mediterrán térségben élőknek, hogy a nagy hőségben még az éttermekben is valamilyen gyümölcsöt választanak desszert helyett, például dinnyét, narancsot vagy szőlőt. Jól tesszük, ha mi is így járunk el, hisz a gyümölcsök gazdag beltartalmi értékével, bőséges folyadék és természetes cukor-, illetve rosttartalmával sokkal jobban illenek egy kiegyensúlyozott étrendbe, mint a krémes vagy a lekváros palacsinta. Ha mégis „igazi” desszertre vágyunk, készítsünk joghurtos vagy túrós desszertet – ha illik hozzá – sok gyümölccsel.
Elsősorban a gyermekekre és idősekre jellemző, hogy étvágytalanná válnak egy-egy melegebb nap alkalmával. Ilyenkor fölösleges erőltetni a szilárd táplálékot, a megfelelő folyadékfogyasztást viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha ilyen esetekben biztosítani szeretnénk a tápanyagellátást is, fogyaszthatunk, illetve kínálhatunk magas víztartalmú gyümölcs és zöldségféléket, mint például sárga- vagy görögdinnyét, őszibarackot, egrest, körtét, almát vagy uborkát és paradicsomot. Jó szolgálatot tesznek a különféle zöldség- és gyümölcslevesek is, ezeket csak enyhén fűszerezzük. Kiváló szomjoltók lehetnek a savanyított tejkészítmények is, ezeket elsősorban natúr változatban érdemes választani. Természetesen nem tilos otthon érett gyümölcsöt beleturmixolni, vagy házi lekvárral összekeverve szervírozni.
Nyári ajánlat:
- Használjuk ki a nyarat jó szokások kialakítására
- Figyeljünk szervezetünk jelzéseire
- Gyakrabban együnk kisebb adagokat
- Igyunk sokat
- Hűsebb időszakban mozogjunk sokat
- Élvezzük a nyarat és az egészségünket! J
A kánikula a legjobb alkalom arra, hogy megtegyük az első lépést a helyes táplálkozási szokások begyakorlására, ezért bátran próbáljunk ki könnyű, frissítő nyári ételeket!
Ember Zsuzsanna
városi egészségnevelő